Diamantringar i guld från Dalecarlia Love Collection | Dala Guldsmide

Diamantringar guld

Diamantringar i guld från Dalecarlia Love Collection

Upptäck vårt stora sortiment med diamantringar som förlovningsring, vigselring eller vanlig smyckesring! Beställ enkelt online. Alltid gratis invändig gravyr.

Vi tillverkar ringarna i vår guldsmedsateljé i Rättvik, Dalarna. Har ni egna ideér om hur era drömringar ska se ut är ni välkomna att kontaka oss eller komma in till någon av våra fysiska butiker så hjälper vi er.

Idag är det mycket vanligt att man väljer en diamantring som förlovningsring. Antingen en solitär briljantring eller en alliansring med flera diamanter.

Diamantens fyra C

Två diamanter som vid första anblick ser lika ut kan skilja mycket i värde. En diamantrings pris och värde beror på fyra olika faktorer, diamanterns färg, slipning, klarhet och storlek.

Diamanter värderas efter diamantens fyra C, renhet - clarity, storlek  carat, färg - colour och renhet - cut.

Ni kan alltid välja om ni önskar en speciell kvalité på era diamanter.

Clarity

Diamanter återspeglar ljuset på ett fantastiskt sätt. De flesta stenar har dock små inneslutningar, man kan kalla skräp av andra mineral. Om dessa är så stora så man kan se dem med ögat , Piqué (P) stör det ljusets väg genom diamanten. För att mäta renheten förstoras diamanten upp med lupp med 10 gångers förstoring och graderas efter en skala.  

SI Små inneslutningar

VS Mycket små inneslutningar

VVS Mycket mycket små inneslutningar

Carat

Storleken på diamanterna anges i carat. Inte karat som är guldhalten på guld som stavas karat med k. Det är lätt att blanda ihop dessa olika uttryck.

En carat motsvarar 0,2 g. En fjärdeldels carat skrivs som 0,25ct.

Colour

Diamantens färg kan vara allt från vit till nästan gul eller brun.

Det finns även färgade diamanter i nästan alla färger.

De finaste diamanterna är de som har den vitaste nyansen, men det finns även naturligt gröna, blå, rosa och röda som är riktigt exklusiva. 

River Mycket sällsynt vit

Top Wesselton Sällsynt vit

Wesselton Vit

Top Crystal/Crystal Mycket lätt tonad vit

Top Cape Lätt tonad vit

Cape Lätt gul

Cut  

Diamant är diamant hur man än slipar den, men man kan slipa på olika sätt. Den vanligaste slipformen är briljantslipningen med 57 fasetter. Men det finns många andra slipformer som fyrkantig princesslipning, hjärtslipad, ovalslipad som exempel. I skandinavien delar man in dessa slipningar i klasser som:

Mycket God 

God 

Medelgod 

Dålig 

God anses som normal kvalitét.

Skötsel

Diamanten är den hårdaste av alla ädelstenar. Många tror därför att den är oförstörbar, men detta är fel. Skulle man slå med en hammare på en diamant går den sönder, eller om man råkar slå i den hårt. Tvätta gärna diamanten med liten mjuk borste och rengöringsmedel. Den metall som håller diamanten i ett smycke slits och behöver översyn någon gång per år hos din guldsmed.