Örhängen med pärlor

Pärlörhängen

Örhängen med pärlor

Här hittar ni ett stort utbud av örhängen med pärlor. Pärlörhängen infattade i äkta silver eller guld. Allt från fina odlade vita sötvattenspärlor till billigare plastpärlor som fasta eller hängande örhängen.

Naturliga pärlor är otroligt sällsynta och svåra att hitta. Orientaliska pärlor bildas i saltvattenmusslor men fiskas inte kommersiellt numera. De är vanligtvis mycket små men kan i enstaka fall bli upp till 10 mm eller större. Det är vad som egentligen menas med en äkta pärla. De var väldigt populära under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det finns även äkta sötvattenpärlor som ofta är större än de orientaliska men har en vitare färg och en mattare lyster. I Sverige fiskades mycket sötvattenspärlor fram till början av 1900-talet då fisket förbjöds.  Musslorna blev snabbt utfiskade och man började experimentera för att istället kunna odla pärlor. 

Vid odling av pärlor opereras en rund kula av pärlemor in i musslans mjukdelar. Musslan bygger sedan på kärnan med lager på lager av pärlsubstans. Efter några år i havet eller i en sötvattensjö bildas en odlad pärla. Storleken på pärlan beror dels på kärnan och hur många år pärlan ligger i musslan innan den skördas. Det färdiga utseendet på pärlan beror bland annat på musslans kondition, näring och temperatur i vattnet samt vilken tid på året pärlan tas ur musslan. Storleken varierar från 2-10 mm. Endast 5 % blir av högsta kvalitet. De flesta pärlor idag är odlade i sötvatten.

Hur bedöms då kvalitén på pärlor? Det som påverkar priset är storlek, form, lyster och färg. Den perfekta runda formen med slät yta och fin lyster är den mest sällsynta och därmed också mest värdefull. Ojämna pärlor, så kallade barocka, är billigare men kan vara mycket charmiga. Ingen pärla är den andra lik. Små märken på ytan finns nästan alltid. Lystern beror på pärlsubstansens lager, ju tunnare varje lager är desto bättre lyster. Färgen kan variera från vitt, rosa, silver och cremé.

Det finns även imiterade pärlor. Glas eller plastkulor sprayas eller doppas med pärlemorskimrande ämnen. 

Undvik parfym, spray och smink på pärlorna. Duscha, basta eller bada aldrig med pärlor på. Dels skadas den vackra pärlan och limmet löses upp i vatten och pärlan kan lossna från stiftet. Starka rengöringsmedel förstör pärlorna. Torka dem endast med en mjukt fuktad trasa eller duk.

Använd dina pärlor ofta och njut av dess fantastiska tidlösa skönhet!

Örhängen pärlor
Hängande örhängen med vita sötvattenspärlor i äkta silver 925.
699,00 kr
Snövit
Örhängen med vita pärlor på ovala creoler med vita gnistrande stenar, äkta silver 925.
1 195,00 kr
Guldörhängen
Snygga guldörhängen i 18 karat med pärlor och vita cubik zirkoner, diameter 9 mm.
3 450,00 kr
Pärlörhängen 18 karat
Guldörhängen 18 karat guld med pärlor och vita gnistrande cubik zirkoner.
2 795,00 kr